Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Workshops, clinics


Fotobewerking MoNoKoP1 - najaar 2009
Hella Martens
 Deze workshop is voorbij

In het weekend van 3 en 4 oktober 2009 bogen we ons over digitale beeldtechnieken. We namen het hele traject onder de loep, van de (digitale) foto en/of op een flatbed-scanner gemaakte scan via het beeldbewerken op de PC tot en met het afdrukken op (al dan niet te voren geprepareerd) papier met een inkjetprinter en/of een full-colour laserprinter.


MoNoKoP1


De workshop bestrijkt twee dagen, beide van 14-18 uur. De eerste dag wordt er digitaal materiaal verzameld met de spiegelreflexcamera en/of een scanner; en wordt (desgewenst) bijzonder afdrukpapier voorbereid. De tweede dag worden de digitale bestanden bewerkt tot de gewenste eindvorm en geprint.Gemaakt werk wordt op drie manieren gepresenteerd:


  1. Op de website van deKunstClub.nl
  2. Een selectie van de werkstukken komt te hangen in de expositie Druk af, die op 17 oktober geopend wordt in deKunstClub.nl. In deze expositie worden verder foto's en gedichten gepresenteerd van de Amsterdamse fotografe Anne van Tijen; en zeefdrukken van Marjan Heerkens, Laila van der Mark, Door de Rooij en Marijke van Swaaij
  3. Een selectie van de werkstukken wordt afgedrukt in een speciaal gemaakt hardcover fotoboek. Van dit fotoboek kan iedere deelnemer aan de workshop, en iedere andere geïnteresseerde, exemplaren tegen kostprijs bestellen. Er komt in ieder geval een exemplaar te staan in de bibliotheek van deKunstClub.nl.

Meer informatie

Over de titel

Hella schrijft:


"Op het moment dat ik mijn eerste digitale camera kocht, was ik helemaal gelukkig. Nooit meer wachten op dat ene moment, je kan net zo veel schieten als je wilt. Al die foto's kun je bewaren om er ooit iets moois mee te doen. Je kunt ze blijven bewerken tot er niets meer van over blijft, eindeloos filteren. Je kunt het ene na het andere bewerkingsprogramma aanschaffen - want dan kun je nog véél méér .... enzovoort. Na een aantal jaren van verzamelen en uitproberen kwam ik tenslotte tot de conclusie dat er vooral véél te véél mogelijkheden zijn. Uiteindelijk gaat het nog steeds om dat ene beeld. Heb je dat, dan ben je klaar. Nou ja, bijna klaar, want je moet er dan nog wel één kopie van maken, de afdruk, de MoNoKoP1 (monokopie)."

Willy VerkuijlenHans JansenOpzet

Tijdens de workshop wil ik met jullie kijken, hoe ver we met deze visie kunnen komen. Ieder van jullie gaat een aantal MoNoKoP1-beelden maken. Twee hiervan komen straks in het fotoboek, een grotere selectie wordt gepresenteerd in de expositie van 17oktober tot en met 15 november. Alle werken zijn in verband met de beschikbare printers op A4-formaat. In de expositie komen zo mogelijk alle gemaakte werken te hangen - maar dat hangt van de geproduceerde aantallen af. We hebben exact twee wanden tot onze beschikking.


Zaterdag 3 oktober

13:30-14:00 Wanneer je eigen apparatuur bij je hebt , kom dan een half uurtje eerder zodat we alle computers en dergelijke op tijd werkend hebben.


14:00-14:30 Start van dag één. Eerst een snel voorstel-rondje, zodat we elkaar alvast een beetje leren kennen. Dan een kort overzicht van wat we gaan doen.


14:30 -18:00 We beginnen met het eerste deel van de MoNoKoP1: de foto c.q. scan. Gezien de vele mogelijkheden die deKunstClub.nl in dit opzicht biedt, wil ik al het te gebruiken beeldmateriaal ter plaatse maken. Je hoeft dus géén beeldmateriaal mee te brengen. Op deze wijze is er ook gezamenlijkheid in het werk, hetgeen expositie en fotoboek ten goede zal komen. Er is aan de Zeelsterstraat 147 meer dan genoeg te zien! De fotos zullen worden opgeslagen, camera's (en, zo hoop ik, kennis) zal worden gedeeld. Verder zullen we die dag alvast kijken waarop we onze MoNoKoP1's gaan printen en hoe dat gaat. We kunnen eventueel printproeven maken, papier op wat voor manier dan ook voorbewerken en dergelijke. Eigen ideeën zijn hierbij uiteraard welkom!


Afsluitend. Aan het eind van de dag kiezen we de foto's c.q. scans die we de tweede dag willen gaan bewerken en printen. Mocht de tijd toereikend zijn dan kunnen we natuurlijk al starten met de eerste bewerking.


Betsie van den Langenberg
Zondag 4 oktober


14:00 Start van dag twee. Het uitwerken van de beelden. Hiervoor gebruiken we de aanwezige softwareprogramma's. Alex is de Painthop Pro expert, Gertjan de Photoshop CS2 man en Hella kan vlot uit de voeten met Photoshop Elements. Er zijn onder de 11 deelnemers verschillende mensen die zelf al ervaring hebben met deze programma's, zodat we ook nog van elkaar kunnen leren! Het gaat natuurlijk ook beslist om de creatieve experimenten en gedachtenwisseling over hoe wat te doen. De dag eindigt met het kiezen van de foto's voor de twee expo-wanden en voor het fotoboek.


Adri Mierop
En nu is het wachten op zaterdag 17 oktober, 14 uur - de opening van de expositie Druk af waar al het geselecteerde werk dan hangt.


Nog één puntje. breng allemaal je eigen usb-stick mee. We hebben geen netwerk tot onze beschikking, zodat we de foto's maar op 2 computers kunnen afdrukken. En je kunt je eigen werk op die stick mee naar huis nemen .... Naar de top van deze pagina