Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Oudere exposities Midzomerexposities (2) - 1 juli t/m 26 augustus 2007

Landschappen 


Dit is een werkexpositie, die geleidelijk aan wordt opgebouwd en uitgebreid. Deelnemende kunstenaars werken ter plaatse aan hun kunst - schilderijen, foto's, objecten, installaties, video, muziek, geluid en performances - en bezoekers kunnen zo de tentoonstelling geleidelijk vorm zien krijgen. Op zondag 26 augustus 2007 wordt de dan complete expositie afgesloten met een groot feest temidden van de gecreŽerde kunst. Alle ruimten in en om het pand van deKunstClub.nl aan de Zeelsterstraat 147 worden gebruikt voor deze groeitentoonstelling.


Het thema "Landschappen" zal de deelnemende kunstenaars ongetwijfeld weer tot de meest fantastische creatieve uitspattingen inspireren. Er zijn geen grenzen gesteld aan de toe te passen disciplines, dus er valt een zeer veelzijdig en levendig beeld te verwachten!


Bij een Midzomerexpositie schenken we altijd bijzondere aandacht aan een specifieke techniek. Dit keer wordt keramiek op de korrel genomen. Er is recent veel geŽxperimenteerd met een snelbakkende propaangestookte oven en met een grote en een heel kleine elektrische oven. De experimenten zijn spannend en de behaalde resultaten zijn fraai verrassend. Het gaat er vooral om, de grenzen van de techniek te verkennen. Ook oude en halfvergeten technieken worden nader onderzocht. De experimentenreeks wordt uiteraard tijdens de tentoonstelling onverminderd voortgezet. Resultaten worden steeds direct ter plaatse toegepast.


We hopen gedurende de expositie een experimentele houtgestookte oven naar eigen ontwerp te bouwen worden. Hierin zullen enkele stookcampagnes worden uitgevoerd. Voor het vormen van de keramiek is een elektrische pottenbakkers-schopschijf voorhanden. Uiteraard wordt er ook met de hand gevormd. Er zal veel gebruik gemaakt worden van eigengestoken (natuur) klei van diverse locaties. Ook de kleibereiding wordt zoveel mogelijk in eigen hand gehouden.


Kunstenaars van buiten deKunstClub.nl worden van harte uitgenodigd om in al deze activiteiten en experimenten te participeren. Centraal staan: uitproberen van technieken, innovatie, uitwisselen en onderzoeken van (ook wilde) ideeŽn.


Kinderkunst 


Deze expositie is drieledig.


Enige tijd geleden bezocht Groep 3 van de basisschool Karel de Grote uit Eindhoven (in het kader van een school-kunstproject) een tentoonstelling van deKunstClub.nl. De kinderen maakten ter plaatse tekeningen van de beelden en schilderijen die ze daar zagen. Ze tekenden heel veel, genoeg om een boekje te vullen. Zie HIER


Alex en Marianne den Ouden, de stichters van deKunstClub.nl, vonden die tekeningen zo leuk dat ze Groep 3 hebben gevraagd, voor hen ook schilderijen te maken. Die 22 schilderijen worden nu tentoongesteld.


Het tweede deel van de expositie toont 22 tekeningen en schilderingen van Russische kinderen (van 7 tot 12 jaar). Deze kinderen worden in de Kunststudio Art-Di van de Ryazan Kindergalerie extra onderwezen in tekenen, schilderen en compositie. Eťn van de kunstenaressen van deKunstClub.nl heeft in de Ryazan Kindergalerie gewerkt en zij organiseerde deze poot van de tentoonstelling.


De derde poot van de expositie, tenslotte, werd ingericht met beeldende kunst van kindercursisten van de Vrije Academie in Kerkrade. Een andere kunstenares van deKunstClub.nl geeft daar dergelijke cursussen en zij voorzag ons van een mooie serie werken in gips, mergel en keramiek.
 Druk, druk, druk .... - 6 mei t/m 24 juni 2007

Deze expositie is geheel gewijd aan de talrijke grafische druktechnieken die uitgever, ambachtsman en kunstenaar ten dienste staan. Gedurende de hele tentoonstelling houdt deKunstClub.nl in haar pand aan de Zeelsterstraat 147 Open Atelier. Alle ruimten zijn ingericht met materialen, werktuigen en gereedschappen van de drukker en er wordt volgens allerlei grafische technieken gewerkt. Niet alleen door kunstenaars van de club, ook andere kunstenaars en bezoekers kunnen volop aan de slag. Het ter plaatse geschapen werk wordt direct opgehangen in de expositie, zodat deze voortdurend van inhoud en karakter wisselt.


Een uiterst inspirerend geheel, want we beperken ons bepaald niet tot de "gebruikelijke" technieken. Er zal veel worden geŽxperimenteerd; er komen heel ongebruikelijke en exotische processen en materialen aan de orde. Elke zaterdag en zondag worden er ad hoc workshops gegeven, waar iedereen aan kan deelnemen tegen een geringe bijdrage in de materiaalkosten. De in deze workshops te behandelen technieken worden in overleg gekozen. Er is (dus) geen vast programma.


Een paar voorbeelden? Er wordt gedrukt op papier, karton, metaal, hout, gipsplaten, kleitabletten, oud briefpapier, oude technische tekeningen, oude indexkaarten, millimeterpapier, carbonpapier, textiel, polystyreen, enzovoorts. Er wordt gedrukt met inkt, verf, folie, en ook droog .... Er wordt gestempeld. De meest buitenissige materialen en objecten fungeren als drukvorm. Centraal staan: uitproberen van technieken, innovatie, uitwisselen en onderzoeken van (ook wilde) ideeŽn.
 Vier vere - 4 maart t/m 29 april 2007

Binnenkort start in deKunstClub.nl in Eindhoven een nieuwe tentoonstelling met als titel "Vier vere". Nee, geen spelfout. De kunstenaars die in deze expositie hun werk tonen, komen alle vier uit Heerlen (Limburg) en "Vier vere" is gewoon plat Limburgs voor "wij met ons vieren". De kunstenaars zijn:


Berry van der Meeren (NL)beelden en kunstsmeedwerk
Ivon Drummen (NL)   beelden
Marlies Noordkamp-Drummen (NL)beelden
Joop Noordkamp (NL)tekeningen en schilderijen

Het is niet enkel de woonplaats die deze kunstenaars bindt. De vrouwen zijn zussen en de mannen zijn hun liefdespartners. De titel "Vier vere" kan trouwens ook heel anders geduid worden. Het werkwoord "vieren" heeft immers verschillende betekenissen. En het zelfstandig naamwoord "veer" ook! Op deze expositie wordt veel gevierd en er zullen veel veren te zien zijn. Zowel vogelveren als ook stalen veren. In allerlei swingende beelden verwerkt. En in grote schetsen, tekeningen en schilderijen.


De vier kunstenaars hebben elk een gedegen klassieke opleiding achter de rug. Op grond hiervan hebben zij zich verder ontwikkeld. Hun werk zit vol verrassingen en het zal, zeker in de beelden, vaak een glimlach oproepen. Toch zal de beschouwer ook onder de indruk geraken, want veel van het werk, in het bijzonder de schilderijen, toont meer lagen en diepe(re) betekenissen, die goed invoelbaar zijn.


De opening van de tentoonstelling is op 4 maart om 14.30 uur. Het wordt een feestelijke gebeurtenis, niet in het minst door het spel van de celliste Sara Noordkamp (ook al een familielid) die "Dal regno del silenzio" ("Het rijk van de stilte", uit 1989) van de IJslandse componist Atli Heimar Sveinsson ten gehore zal brengen. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd de tentoonstelling te bezoeken en/of bij de opening aanwezig te zijn.
 Aarde en vuur - 7 januari t/m 22 februari 2007

Binnenkort start in deKunstClub.nl in Eindhoven een nieuwe tentoonstelling op het thema "aarde en vuur". Deze tentoonstelling wordt gebouwd door vijf kunstenaars, te weten:


Hetty de Boer (NL)materiekunstenaar
Leo Brenner (D)   schilder
Eva Libra (NL)dichter
Hans Petersen (NL)textielkunstenaar
Rosalie Royen (NL)sieraadvormgever

Deze tentoonstelling gaat over de kracht van de aarde en de kracht van het vuur. De aarde komt voort uit het vuur, vloeibaar magma, gloeiend, afkoelend, stollend tot een hard en vast gesteente, eroderend tot het zand des tijds. De aarde is een voedingsbodem voor planten en bomen. Daarnaast zijn tal van mineralen te vinden in de aardkorst, die nuttig ontgonnen en gewonnen worden. Vuur is daarbij onontbeerlijk. De mythologie leert, dat Prometheus het vuur van de goden stal en het de mensen schonk. Het bleek een gift met haken en ogen. Vuur kan gruwelijk misbruikt worden.


Vuur is een continue beweging, een bron van licht, warmte en steeds veranderende vormen. Aarde is de tegenpool, rustig, stil, stabiel geworteld.


De kunstenaars besloten tot samenwerking in deze expositie op grond van hun affiniteit met elkaars werk. Elk biedt echter zijn persoonlijke invulling van het thema. Door hun zeer verschillende achtergrond en werkwijze is een verrassend veelzijdige, een warme, aardse en tegelijkertijd frisse tentoonstelling ontstaan.


Op zondag 7 januari 2007 om 16:00 uur zal deze tentoonstelling worden geopend met een vlammende act van de danseres Rosita van Gemert en de didgeridoospeler Jeroen Hornikx. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd het spektakel bij te wonen.
 Ontmoeting / Begegnung - 29 oktober t/m 22 december 2006
Op het moment loopt in de galerie van deKunstClub.nl de tentoonstelling "Ontmoeting / Begegnung" van ťťn Nederlandse en vier Duitse kunstenaressen uit de club. Het groepje dat deze tentoonstelling bouwde is als volgt samengesteld.


Lyn Bisschops (NL)materieschilderijen in fragiele meest organische materialen; textielobjecten; schilderijen; tekeningen
Monika Brenner (D)   papierobjecten, natuurlijke pigmenten
Tatjana Brock (D)objecten uit klei in verbinding met andere materialen, installaties, land art
Uta GŲbel-GroŖ (D)schilderijen en tekeningen, banieren, muurschilderingen; rode aarde & pigmenten, inkt, krijt, natuurlijke materialen; bodypainting
Renate Schell (D)schilderijen en tekeningen in acryl, inkt, potlood; banieren ("Luftbilder"); beschilderde objecten

Elk van de kunstenaressen presenteert haar persoonlijke invulling van het thema van deze expositie. Lyn Bisschops stelt de ontmoeting met zichzelf centraal. Haar werken tonen de vrouw in haar essentie. Als metafoor van de vrouw gebruikt zij de amfora, de sierlijk gevormde kruik waarin kostbare zaken werden bewaard. Renate Schell onderzoekt de ontmoeting tussen twee mensen in een relatie of in meer toevallig los verband: van innige gedachtenwisseling tot een simpel gesprekje. Tatjana Brock verbeeldt de ontmoeting met het verleden, door te kijken naar het lot van sprookjesfiguren, die niet (zoals vroeger werd verhaald) "nog lang en gelukkig leefden". Integendeel, net als echte mensen doorstonden zij het leven niet zonder kleerscheuren. Uta GŲbel-GroŖ houdt zich bezig met de ontmoeting tussen volkeren. Zij heeft veel in Zuid-Afrika gewerkt en brengt een exotisch accent aan in deze tentoonstelling. Monika Brenner verdiept zich in de ontmoeting van culturen. Deze uitwisseling is mogelijk door het schrift. Van kerkelijke zaken, via juridische documenten tot sprirituele en filosofische geschriften. Alles kon slechts in geschreven vorm worden bewaard. Zo is het mogelijk, andere tijden en culturen te benaderen en wellicht te begrijpen.


De Eindhovense dichter Pierre Marťchal schreef bij een elftal van de gepresenteerde kunstwerken gedichten. De gedichten zijn in een rijk geÔllustreerde bundel verzameld en uitgegeven.
 Power Female! - 3 september t/m 24 oktober 2006
Zeven kunstenaressen maken krachtige vrouwenkunst. Het vrouw zijn kent vele aspecten, waarvan er een aantal worden belicht in deze tentoonstelling. De zeer verschillende kunstenaressen bieden een veelzijdige frisse kijk op de vrouw. Elke kunstenares werkt vanuit haar eigen thematiek en discipline. Maar er wordt ook samengewerkt.


Ellen van Putten (NL) schildert rondom de thema's vrouw, gezin en maatschappij. Zij vraagt zich af of de wereld om ons heen nog wel echt is. Misschien leven wij in een schijnwereld. Speciaal voor de expositie maakt Ellen een installatie van beschilderde keukenkastjes met als werktitel "de Familie Balkenende aan de rol". Het gezin als hoeksteen van de samenleving?


Sasja Bork (NL) schildert het vrouwelijk lichaam, krachtig en kwetsbaar tegelijkertijd. Zowel vrouwelijke ijdelheid als het banale alledaagse spelen een rol. Sasja voelt zich vrij in haar lichaam. GeÔnspireerd door het toneelstuk De Vagina Monologen schilderde zij een eerbetoon aan de vagina. Ook exposeert zij een aantal Vulvatassen.


Mieke Siemons (NL) schildert meest abstract en altijd expressief. Het liefst gebruikt zij haar handen als kwast. Gekleurde verfhanden en een lik verf op haar gezicht. IJdelheid lijkt haar vreemd. Het verbaast haar dat mannen haar soms als zeer vrouwelijk benoemen. Zelf ervaart zij dat niet zo. In de Power Female expositie toont Mieke schilderijen en foto's met als thema het (vrouwen) lichaam, emoties, trauma en seksualiteit.


Magdalena Pulmans (B) maakt schilderijen, beelden en gedichten rondom het thema vrouw en spiritualiteit. In de expositie Power Female toont zij een installatie en schilderijen over de godin in de vrouw. De godin is in ieder van ons aanwezig. Noem het: je goddelijke zelf of de intuÔtie. Verschillende gedaanten van de Godin in Magdalena's schilderijen zijn: de vuurgodin, de sterrengodin, de moeder- of vadergodin en engelen.


Marianne den Otter (NL) maakt beelden in steen en brons. Vrouwelijke naakten die de verschillende levensfasen van de vrouw laten zien. Van zwangerschap en geboorte tot de dood. Ook gevoelens als eenzaamheid komen aan bod.


Alexandra Drenth (NL) zoekt naar mogelijkheden om vastgeroeste denkbeelden te doorbreken. Vooroordelen over het of man of vrouw zijn, relaties en de menstruatie zijn thema's die terugkomen in haar werk. Alexandra zoekt in haar foto's, digitale beeldmanipulaties en schilderijen naar een sterke beeldtaal, die zowel zacht als confronterend wordt ervaren.


Eva Libra (NL) is dichter. Op het eerste gezicht lijkt zij voorzichtig, schuchter zelfs, maar haar observaties zijn bondig en to the point. Zij behoeft slechts drie korte regels om de lezer te raken en aan het denken te zetten. Haar gedichten en proza gaan over de diepere gevoelens: liefde, verlaten worden, verlangen, schoonheid.


Dit wordt een exuberante, tintelfrisse en oorspronkelijke tentoonstelling. Sprankelend brutaal, veelkleurig, diepzinnig en diepgravend!
 Midzomertentoonstelling (1) - 2 juli t/m 18 augustus 2006 International contrasts - 7 mei t/m 30 juni 2006
Opening kunstexpositie "International Contrasts" op zondag 7 mei met live Action Painting


De expositie International Contrasts toont schilderijen, tekeningen, sculpturen en meubelen van zes kunstenaars uit vijf landen. Zij vertegenwoordigen uiteenlopende stijlen en disciplines en tonen hier welke eenheid er in deze diversiteit bestaat. De exposerende kunstenaars zijn Tanya Cnossen-Polishchuk (Rusland), Soroush (Iran), Annet Verplanke (NL), Manuela Rodrigues (Portugal) en Julie Mepham (Engeland).


Tijdens de opening van de expositie op 7 mei zijn de kunstenaars persoonlijk aanwezig. Daarnaast zal er live Action Painting te zien zijn. Hoe? Dŗt zal pas op 7 mei bekend worden! In ieder geval speelt ieders culturele inbreng hierbij een belangrijke rol. Het gezamenlijk geproduceerde schilderwerk zal die middag in stukken geknipt worden, zodat de bezoekers stukken naar hun smaak mee naar huis kunnen nemen.


De expositie is van zondag 7 mei 2006 tot vrijdag 30 juni 2006 te bewonderen in galerie/atelier deKunstClub.nl, Zeelsterstraat 147, 5652 EE Eindhoven (Strijp). De geŽxposeerde werken worden tevens te koop aangeboden.


Het programma van de opening ziet er als volgt uit. Vanaf 15.00 uur zijn gasten, genodigden en belangstellende bezoekers welkom. Om 16.00 uur vindt de officiŽle opening plaats. Rond 17.00 uur wordt de Action Painting gestart.


Achtergrond van deelnemende kunstenaars:


Tanya Cnossen-Polishchuk is geboren in Samarkand (Uzbekistan). Zij studeerde aan de locale kunstacademie en voltooide haar opleiding aan het kunstcollege van Ryazan (Rusland). Ze woont nu in Eindhoven en wijdt zich met liefde aan het scheppen van een oprecht en diep artistiek oeuvre. Tanya houdt zich bezig met schilderen, grafiek en het illustreren van boeken.


Julie Mepham, oorspronkelijk uit Engeland, woont nu in Maastricht. Ze ontwerpt sieraden. Zij vindt haar inspiratie in de natuur, in organische vormen en texturen en experimenteert graag met allerlei materialen.


Manuela Rodrigues, uit Portugal, nu in Heemskerk wonend, ervaart kunst als een essentieel onderdeel van haar leven. Zij gebruikt een verscheidenheid aan materialen in haar werk. Zowel in haar schilderijen als in haar beelden komen magische elementen voor.


Annet Verplanke is in april 2005 afgestudeerd aan de kunstacademie in Haarlem. Zij heeft een verfijnde realistische stijl. In de serie tekeningen "Tot op het bot" die zij nu tentoonstelt, zoekt Annet naar abstractie binnen het realisme.


Soroush Welayati, kunstsmid geboren in Teheran, is gefascineerd door ijzer. Het is hard en sterk, maar tegelijkertijd flexibel en meegaand. Soroush put zijn inspiratie uit zijn Iranese achtergrond. Hij heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld, zowel voor zijn beeldend werk als voor zijn meubels.
 Eerste presentatie van deKunstClub.nl - 5 februari t/m 28 april 2006

 35 kunstenaars
 presenteren hun
 werk in een
 eerste
 kennismaking


Op zondag 5 februari 2006 gaat in Eindhoven deKunstClub.nl van start (www.dekunstclub.nl). Dit is een initiatief van Alex en Marianne den Ouden uit Eindhoven. Zij openen hun bedrijfspand aan de Zeelsterstraat 147 voor een grote groep kunstenaars, die door het hele pand verspreid hun werk exposeren. In het gebouw vind je de uitgebreide technisch-historische verzamelingen van Alex den Ouden (www.alexdenouden.nl). Alex is techniekhistoricus, hij legt zich al enkele decennia professioneel toe op oude techniek Tussen deze technische verzamelingen is nu een galerie ingericht waar moderne kunst wordt getoond in een context van oude techniek. Een bijzondere en sterke combinatie.


Er worden per jaar 6 tentoonstellingen gehouden. Op 5 februari 2006 opent de eerste tentoonstelling en het is meteen raak. Dit is een groepspresentatie waar belangrijke werken worden getoond van alle 35 kunstenaars die zich in deKunstClub.nl hebben verenigd. Volgende tentoonstellingen worden steeds gemaakt door groepjes van 3-5 kunstenaars, zodat dan meer gedetailleerd kan worden ingegaan op hun werken. De Midzomertentoonstelling (juli-augustus) is een thematentoonstelling, waarin alle deelnemende kunstenaars samenwerken op een tezamen gekozen thema. Hier zal veel buiten gewerkt worden.


De galerieruimte wordt ook gebruikt voor het houden van evenementen, performances, workshops, presentaties, etc.


De eerste tentoonstelling loopt van 5 februari tot 28 april. De openingstijden zijn zeer ruim, hetgeen mogelijk is omdat Alex en Marianne den Ouden niet alleen werken, maar ook wonen in het pand. Voortaan leven zij dus te midden van moderne kunst. De opening voor genodigden, gasten en bezoekers is op zondag 5 februari van 16:00 tot 18:00 en zal worden opgeluisterd met verschillende onverwachte happenings, o.m. rond de thema's Zwerfkunst en Voelkunst. De galerie is open vanaf 15:00.


De groep kunstenaars in deKunstClub.nl omvat op dit moment 35 personen, kunstenaars afkomstig uit Nederland, BelgiŽ, Duitsland, Iran, Engeland, de Antillen, Portugal. Zij vertegenwoordigen wijd uiteenlopende disciplines en vakgebieden. De groep biedt daardoor een heel breed scala aan moderne beeldende kunst. Je vindt er zowel gerenommeerde zeer ervaren kunstenaars als jeugdig aanstormend talent, dat vast besloten is, zich hier te gaan bewijzen. De groep groeit snel uit. Naar de top van deze pagina