Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Technieken


Glas: vervloeien en samensmelten van vensterglas


Het aan glas gewijde werkweekend van medio 2009 heeft tot tal van vervolgactiviteiten geleid. Niet verbazend, want de belangstelling was groot.


Zo is er een reeks interessante experimenten gestart met stroken (dun) vensterglas. We beschikken over een aardige voorraad vensterglasafval, vanwege een goede relatie met een lijstenmakerij. En we hebben alweer een tijdje een kordate elektrisch gestookte keramiekoven in huis. De experimenten worden daarin uitgevoerd.


Opgebouwd uit gekruiste stroken van 2 mm dik vensterglas
Uit de proeven blijkt duidelijk, hoe belangrijk het is om slechts één soort glas te gebruiken. Menging van twee of meer soorten glas verhoogt de kans op spanningen in het glas. Die leiden onherroepelijk tot scheuren, of zelfs spontaan kapotspringen. Daarom is een object als het onderstaande, uit vensterglas en fusion-glas, niet goed foutloos te maken. Er zitten twee lelijke scheuren in.


Opgebouwd met gekruiste en uitwaaierende stroken van 2 mm dik vensterglas, de rode en de gele baan zijn fusion-glas
Op deze pagina is beschreven hoe we met vormpoeder voorkomen dat het gesmolten glas hecht aan de overnbekleding. We gaan daar ook in op het temperatuurtraject waarbinnen we met glas werken.


Opgebouwd met uitwaaierende stroken van 2 mm dik vensterglas, de bobbeltjes zijn versmolten kleine glasbrokjes

 Naar de top van deze pagina