Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Technieken


Een blauwdruk schilderen


Gek eigenlijk, een blauwdruk schilderen. Blauwdrukken is immers een manier om van een (techische) tekening op papier een kopie te maken?


Het schilderen van een blauwdruk werd hier in deKunstClub.nl uitgevonden door Ellen van Putten en Saskia Spaninks. Bij een werkweekend ontdekten zij in één van de voorraadrekken enkele rollen omslagmateriaal. Die dateren nog uit de tijd, dat Alex zelf zijn boeken bond. Het materiaal heeft een papieren grondlaag, die aan één buitenzij in effen of gewolkte kleur(en) is gespoten en die een ingeprägde textuur heeft. De papierbanen zijn circa 1 meter breed. Alex beplakte er de omslagen van zijn boeken mee.


In no time hadden Ellen en Saskia de nodige meters van een zwarte rol afgewikkeld en afgesneden. Zij trokken elkaars omtrek met oliekrijt na, plat op de grond op deze lappen papier liggend. Hier en daar viel het beeld een tikje geflatteerd uit. Met acryl en gouache werd vervolgens lustig binnen die omtrek geschilderd. Ellen maakte zo een blauwdruk van haarzelf en Saskia zette zichzelf neer als Azteekse schone.
Inderdaad, Ellen ligt links en Saskia ligt rechts.


In het schilderwerk van Ellen zie je allerlei zeer technisch ogende krijt-lijnen en een authentiek aandoende legenda. Die laatste is inderdaad een originele rechteronderhoek van een echte blauwdruk van circa 1915. Ellen dook deze op uit één van de tekeningkasten van Alex.


Het vervolg

Het bleef niet bij die ene blauwdruk van Ellen. Zij beschrijft zelf hoe het verder ging:


"Terug van het werkweekend in deKunstClub.nl, het was geweldig! Lekker inspiratie opgedaan uit de grote tekeningenlades van Alex. Hierin liggen veel technische tekeningen en blauwdrukken van machines en fabrieken. Saskia en ik hebben elkaar "overgetrokken" op speciaal omslagpapier, zwart van kleur. Ik heb mezelf liggend in een soort van "crime-scene-houding" neergevleid en Saskia tekende mij na. Maar let op! Verraderlijk, ge dient uw potlood haaks te houden anders krijgen we een vertekening, alhoewel zeer flatteus, maar toch .... De restvormen heb ik beschilderd met oker, briljantblauw en wit, de mensvorm heb ik zwart gelaten, alhoewel hier en daar al te flatteuze vormen wat aangepast. Daarna ben ik met gouache wat zwarte delen blauw gaan maken, hierop wilde ik de suggestie van een menselijke blauwdruk gaan weergeven. Verder kon ik de originele technische tekeningen misbruiken voor mijn schilderij. Een deel van de legenda heb ik er zelf op getekend met witte oliepastel, daaroverheen een stuk uit een tekening geplakt, met de woorden "bestemming" en meer van dat soort kreten. Schaal 1:1 erin gezet en verder begonnen met de lijnen, met pijlen en stippellijnen met nummers en cirkels. Dit wordt later uitgewerkt en waarschijnlijk ook in de legenda gezet (gedeeltelijk)."


Een menselijke blauwdruk dus, welke als titel "Blauwdruk Model Ellen, schaal 1:1" meekreeg.


De volgende stap was al even origineel. Ellen:


"Ik ben nu bezig met een hele serie blauwdrukprofielen, van familie, vrienden, kennissen, bekenden en onbekenden. De gemaakte profielen worden gerangschikt in een soort uitvergrote letterbak. Dit om de hokjesgeest aan te duiden. Ieder profiel krijgt twee eigenschappen van de geportretteerde mee, één goed, één slecht. Op te geven door hem- of haarzelf. De blauwdrukprofielen zijn apart te koop, maar ik maak ze ook in opdracht. De portretjes meten 30 x 30 cm, 20 x 20 cm of 10 x 10 cm. Het is de bedoeling dat er nog vele bij komen."


Zo kwam er zelfs een profiel van Ellen's hond Scottey. Afmetingen 20 x 20 cm, eigenschappen: (slecht) kaaskop, (goed) schoothond.


Het project nam al snel grote vormen aan:


"Aangezien ik vele vele profielportretjes nodig heb doe ik hier een oproep: Wil jij ook deelnemen in dit project? Stuur dan een profielfoto met daarbij een goede en een slechte eigenschap van je. Jouw portret kan daarmee in een hokje geduwd worden. De eigenschappen worden gelamineerd en bij het portret geprikt. Over de hele bak met portretten mogen de kijkers de eigenschappen verwisselen, zodat het kunstwerk interactief is. Van de veilige hokjes-met-etiketjes-geest naar absolute anarchie."


Het geheel is tentoongesteld tijdens de Open Atelierroute van Beverwijk in juni 2007. Naar de top van deze pagina