Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Samenwerkingen


Dicht / kunst podium in de Bieb


Het begon zoals zo vaak met een binnenkomend mailtje. Van Pierre Maréchal, in dit geval:


Op 25 oktober a.s. hebben wij in de Centrale Openbare Bibliotheek aan de Emmasingel een podium. Het thema is de band tussen dichtkunst en beeldende kunst. Aanleiding is de allereerste Kunstmarkt die in Eindhoven werd georganiseerd, in 1956 was dat. Het zou mooi zijn als een aantal kunstenaars rond het podium hun werk tonen. Er kunnen zeker 6 personen (iets van) hun werk laten zien. Ze moeten dan wel een schildersezel meenemen. Als er in deKunstClub.nl liefhebbers(-sters) hiervoor zijn, laat ze dan contact met mij opnemen.

Dit bericht werd via een update van deKunstClub.nl via de maillijst verspreid en al snel kwamen de aanmeldingen binnen. Het belooft een spectaculair evenement te worden. Kijk maar met ons mee in het onderstaande persbericht, dat op 13 oktober wordt verspreid.


PERSMEDEDELING - Eindhoven,12 oktober 2009


Poëthement in de bibliotheek deWitteDame


Thema: woordkunst / beeldende kunst en presentatie van de bundel "Creatief is mijn ongerief" van Patrick van Schaijk.


Tijdens dit podium worden herinneringen opgehaald uit de jaren vijftig van de vorige eeuw waarin de eerste Kunstmarkt in Eindhoven (1956) kenmerkend was. Dit was de eerste manifestatie van vrije kunstenaars voor een groot publiek in Eindhoven e.o. De Cobra beweging en de Vijftigers en niet te vergeten de "vrije" jazzmuziek waren aanwezig en lieten hun stem horen. Het was een mooi streven om los te komen van de door desgenaamde "autoriteiten" opgelegde regels. Deze vernieuwing is van belang geweest voor de verdere ontwikkeling van vele beeldend kunstenaars, schrijvers en dichters uit de regio.


Tijdens dit podium wordt de bundel "Creatief is mijn ongerief" van Patrick van Schaijk gepresenteerd. Patrick is een jonge dichter die zijn levenservaringen in zijn teksten laat weerspiegelen. Hij draagt een begrip als vrijheid hoog in het vaandel. Hij stond diverse malen op de T-Catwalk (een samenwerkingspodium van de Stichting Kleurrijke Stad en Poëthement). Patrick zal zijn bundel signeren


Tijdens het podium treden op: de dichters / beeldende kunstenaars Marije Kos, Ria van Amelsfoort, Willem Adelaar, Patrick van Schaijk, Theo van der Put, Volcmar Suis, Derrel Niemeijer, Herman Vos, Marleen van der Velden, Jan van der Pol, Angela Polderman en Pierre Maréchal. De performer André van Eynthoeve draagt "Zeg me" voor. Zijn inbreng is opgedragen aan Luc Obers. Dichtbundels die uitgekomen zijn naar aanleiding van de eerste Eindhovense kunstmarkten en werk van Lodewijk van Woensel (pseudoniem voor Louis Vrijdag) zijn tijdens het podium ter inzage.


De kunstenaars Marije Kos, Leonie Maréchal, Ine Oerlemans, Geoff Naylor, Arianne van Hout, Hella Martens, Rita Staals en Luc Obers omlijsten met hun werk het dichterspodium.


Presentatie: Pierre Maréchal en Angela Polderman
Productie: Pierre Maréchal
Contact: pmarechal@online.nl


Waar: Openbare Bibliotheek Eindhoven in deWitteDame, Emmasingel 22, 5611 AZ Eindhoven Centrum
Met openbaar vervoer goed bereikbaar; in de omgeving zijn diverse parkeergarages te vinden


Wanneer: zondag 25 oktober 2009, 14.00 - 16.30 uur - Toegang: VRIJ Naar de top van deze pagina