Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Beeldentuin


Het Landschap -1-


Landart is een fascinerende kunstvorm, die enkele van de kunstenaars in deKunstClub.nl intensief beoefenen. Een probleempje is, dat veel landart-locaties op z'n zachtst gezegd, "afgelegen" zijn, met andere woorden, lastig te bereiken. Bezoekersaantallen vallen daarom nogal eens tegen. Verder is het vaak een kwestie van sjouwen en ploeteren, want willen de ingrepen in een landschap werken, dan moeten ze niet te kleinschalig zijn. Landart-isten zijn vaak exuberante extravagante kunstenaars.


Landart op deze wijze past fysiek niet in de beschikbare ruimte van deKunstClub.nl. Zo werd het plan geboren, op de binnenplaats een (eigen) Landschap in te richten als een soort proeftuin met (kleinschaliger) landart.


Zoals bij ons gebruikelijk, groeide dit project snel uit. Negen kunstenaars hebben hun bijdrage geleverd. We tonen wat van hun werk op deze pagina.


Uit de begintijd

Enkele beelden uit de beginfase, toen het Landschap nog tamelijk maagdelijk was. Klei (uit de Dommel), zand en sintels vormen de ondergrond. We spreken over een oppervlak van een 20 m².

Vondsten


Verspreid in het Landschap liggen objecten, voorwerpen die zich niet in één oogopslag laten duiden. Oud roest, keramiek (gebakken van eigenhandig uit de Dommel gegraven klei), verrottend hout, betonpuin, .... Het zou een post-apocaliptisch landschap kunnen zijn, de schamele resten van een uitgestorven en verloren gegane beschaving.


Het einde


Het Landschap onderging in het eerste jaar van zijn bestaan vele (natuurlijke) veranderingen. Er groeide een woud aan onkruid op; het onkruid is met de komst van de winter weer verdwenen. De materiële resten zijn verder verweerd, gedeeltelijk onder het zand verdwenen, gebroken, weggewaaid in een storm. Na het tweede jaar is het Landschap geruimd. Stiekum zijn er toch nog een paar van de keramiekjes in een doosje bewaard, vergeten in een hoekje in Ruimte 3. Net zoals dat gebeurt met echte archeologische vondsten in de realiteit van alledag. Naar de top van deze pagina