Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

ProjectenPervers / invers


Stel je een wereld voor, waarin alles net anders is dan normaal, precies het omgekeerde wordt. Qua functie, qua doel. Een boekenkast transformeert tot een stapeltje kastboeken. Een geschilderd naakt wordt tot levend 3D-beeld. Mensen lopen achteruit, hun kleding verwordt tot bloot en voorheen onbedekte lichaamsdelen (handen, gezicht) worden zorgvuldig bedekt. De kleurenwereld verandert tot een negatief.


Exposities gaan overdag op slot en kunnen alleen 's nachts bezocht worden. Er is geen licht, maar toch kun je de uitgestalde kunst zien - wellicht met blacklight? De uitgestalde kunst is natuurlijk vrijwel verborgen, staat onopvallend, in verscholen hoekjes. Triviale zaken zijn pontificaal aanwezig (het bordje "toilet" én het bijbehorende zwarte schoteltje met orue-muntjes).


Muziek wordt uitsluitend nog achterstevoren uitgevoerd door musici met de rug naar de toehoorders gezeten. Een autosnelweg langs een Vinex-wijk wordt fluisterstil. Een donkere nacht in een bos zit barstensvol herrie, geschreeuw en ander fataal lawaai. Een Mondriaan in bolvorm. Een globe wordt een holle schaal, met het aardoppervlak er buitenop geschilderd en het heelal aan de binnenzijde geschilderd.


Dit is het perverse geïnverteerde Wonderland à la Alice dat we in dit project gaan onderzoeken. Je brengt grenzenloze fantasie mee; je bezigt hardnekkige (on)logica, je bent totaal (in)consequent, je denkt dóór ad absurdum, je spiegelt en herspiegelt, je wordt door geen conventie gebreideld.


We zullen gebruik maken van moderne technieken zoals Internet (webpagina), animatie, film, digitale geluidsopnamen. Maar ook van eeuwenoude techniek, zoals de camera obscura die de werld destijds al op z'n kop zette.


Nog een paar doordenkertjes? Een brandschoon hok, waarin een gloednieuwe lege vuilnisbak staat omringd door stapels volle vuilniszakken. Een verrukkelijke geur zweeft door het hok. Een lijf gezien van binnenuit, interieur wordt exterieur. Een printer die tekst opleest in plaats van hem af te drukken. Een tentoonstellingscatalogus, witte tekst op zwart, foto's in negatief. Rechts gebonden, tekst op z'n kop, paginanummering aflopend. Mannen tutten zich op en kwebbelen, vrouwen sjouwen stoer door het leven. Hij geniet een prikloos watertje of een likeurtje, zij vat een pint of een borrel. Woningen krijgen transparante wanden maar ondoorzichtige ramen. Een babypop sluit de ogen als ze overeind staat en heeft de ogen wijd open als ze ligt. Melk = de zwarte motor! Een nieuwe Yellow Submarine, een blauw roeibootje op de woeste baren. Regen op een beredruk vakantieoord. Zon op een totaal leeg en verlaten sneeuwlandschap. Een Tomtom die linksaf zegt en rechtsaf toont op het schermpje. Stationsomroeper: "de Intercity naar den Bosch, Utrecht, Amsterdam Amstel, Amsterdam Centraal en Haarlem vertrekt vandaag niet van Spoor 6". Een doodskist met binnenin een bordje "Uitgang". Een horloge dat achteruit tikt.


Waarom dit project? Om stereotiepen aan de kaak te stellen. Om te confronteren met een tekort aan zelf denken. Om te wijzen op de nadelen van een onvoldoende vrije geest, en op een schrikbarend tekort aan verbazing. Het einddoel? Een steeds koortsachtiger droom in steeds vollere hoofden - in een steeds rustiger maatschappij.Initiator van dit project is Alex den Ouden. Wil je meewerken - neem contact op met Alex en voor je het weet slaat je bol op hol ....


 Naar de top van deze pagina