Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Materialen


Keramiek uit zelf opgegraven Dommelklei


Er is bij deKunstClub.nl inmiddels al veel gespeeld met keramiek. Eťn van de - op het eerste gezicht - volledig gekke ideeŽn betrof het stoken van keramiek in een kleine propaan-oven. Die oven is geÔsoleerd met keramische deken. Dat materiaal heeft een geringe warmtecapaciteit en de oven stookt daarom heel snel op tot hoge temperaturen. De opwarmsnelheid is zo hoog, dat de gebruikelijke hoogwaardige kleisoorten bijna per definitie kapot springen. Gebruik je inferieure (versneden) klei dan overleven de objecten het stoken vrijwel altijd verrassend goed. Ze zijn dan niet zo hard en dicht als "echte" keramiek, maar dat mag de pret niet drukken. Een stookcyclus in de gasoven kost minder dan een uur. Voor het reguliere proces in een "echte" keramiekoven heb je toch al gauw een etmaal nodig ....


Goed - inferieure klei. Die vind je niet in de handel. Maar wel in de buurt. Vlak onder Eindhoven liggen de Klotputten, een zandvang in het riviertje de Dommel. In zo'n zandvang bezinken eerst de grove zandkorrels. Wat verder stroomafwaarts bezinkt het slib en dat is in dit geval behoorlijk rijk aan ijzerrijke klei. Op een zondagochtend vroeg zijn we op expeditie geweest en we kwamen terug met een kilo of honderd aan blubber. Na droging was het geheel iets te zanderig, dus hebben we wat "echte" klei bijgemengd. En een dot chamottemeel. Het mengen en kneden is op de oude zalfmolen gedaan en dat was hard werken!


Van de zo gemaakte klei zijn met de hand tientallen bakjes gekneed, die na droging werden gevuld met allerlei stofjes, om te zien wat voor effecten we kregen. Daarbij lieten we ons leiden door oude recepturen. Keukenzout, dubbelkoolzure soda, borax, aluminium, hele glazen knikkers en glaspoeder gaven interessante resultaten. Hieronder een elftal van dergelijke gestookte bakjes.
Met de zo verworven inzichten konden we verder experimenteren. Eerlijkheidshalve moeten we wel vermelden, dat we voor verdere experimenten toch maar zijn overgestapt op de conventionele electrisch gestookte keramiekoven.Andere keramiek uit Dommelklei


De klei uit het Dommeldal was vanwege z'n ijzerrijkheid prachtig oranjerood stokend. Die eigenschap hebben we gebruikt bij ons project "Het Landschap" dat we bespreken op deze pagina. Tegelijkertijd besloten we om voor dat project Dommel-papier-klei te gebruiken in plaats van pure Dommelklei. Daartoe werd een 40% papiervezel door de Dommelklei gekneed. Het resultaat was een klei die redelijk maar niet echt perfect vormbaar was. Uiteraard ging het ons er vooral ook om dat we ervaring opdeden met het maken en stoken van papierklei. Mechansche eigenschappen en vormbaarheid stonden niet voorop.


Geknede objecten voor "Het Landschap" liggen te drogen
Een selectie van deze objecten na het drogen, in de over geladen klaar voor het stoken
Enkele van de gemaakte objecten na het stoken. De versieringen van de plaatjes rechts zijn allemaal op de klassieke wijze gemaakt, er is geen glazuur aan te pas gekomen.

 Naar de top van deze pagina