Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Materialen


Verwaterd triplex


Triplex bestaat uit drie of meer lagen fineer, die kruislings zijn verlijmd. Dat maakt het tot een sterk plaatmateriaal. De gebruikte lijm is niet watervast. Je laat het materiaal dus bij voorkeur niet buiten in de regen staan. Tenzij je kunstenaar bent, natuurlijk. Want dan is geen experiment je te dol.


Na een (heel) tijdje buitenverblijf bleek dat zwaar verregend triplex desintegreert. Het valt in lagen uiteen. Je kunt dit proces versnellen, door de stukken triplex een tijd in een emmer onder water te zetten. Naar het hart van een stuk toe duurt het langer eer de lijm opgelost is en de zaak loskomt. Je kunt dat wat forceren, waarbij dan meestal vezels van de middelste laag aan de buitenste lagen blijven hechten. De middelste laag is namelijk de zwakste. Bedenk dat de meegetrokken vezels haaks op die van de buitenste lagen staan.


In onderstaand voorbeeld zijn de op deze wijze verkregen - tamelijk verweerde en verkleurde - fineerlapjes met vliegertouw aan elkaar genaaid. Daartoe zijn ter plaatse van de overlappingen doorgaande gaatjes van 2 mm diameter geboord.In het tweede voorbeeld zijn kleine fragmenten van de fineerlapjes gestapeld en gelijmd. Met watervaste lijm! Linksboven zie je de aangehechte kruisvezels nog duidelijk op de fineerstrookjes zitten.

 Naar de top van deze pagina