Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Laboratorium voor Kunstontwikkeling - LabKo


Demontabel transportabel dak


De vraag werd aangedragen door de kegelkunstenaar Guido van Hout en hij kwam gelijk al met een ideetje voor de oplossing.


Bij buitenoptredens is het weer je niet altijd goedgezind - zou er een transportabel, licht, makkelijk op te bouwen, dak van voldoende hoogte bestaan of bedacht kunnen worden? Eigenlijk een soort hele grote paraplu - die opgevouwen in de rugzak past. Guido knutselde daarbij op een hoek van de tafel uit een stel saté-prikkers een licht gebold dak. Het verbluffende was, dat het dak bleef staan, terwijl er helemaal géén lijm. touwtjes of wat voor verbindingen ook aan te pas kwamen. Het dak kon zonder meer weer uit elkaar gehaald worden!
Het basisraster was vierkant. De stabiliteit van het staketsel was niet erg overtuigend. Duwen tegen één van de pootjes leidde tot spectaculaire en catastrofale inzakkingen. Om dergelijke problemen te voorkomen moesten er twee aanpassingen worden gedaan. Het basisraster werd driehoekig; en in de overlappingen van de hoekpunten bleken eenvoudig losneembare verbindingen onontbeerlijk. Die waren simpel te realiseren met kopspelden. De staven van het netwerk werden uit balsahouten latjes van 4 bij 4 mm gemaakt, waarin 1+2+1=4 gaatjes werden geboord.


Na deze aanpassingen bleken we een behoorlijk grote schaal op te kunnen trekken. Duidelijk werd echter dat bij toenemende buitendiameter het midden steeds meer inzakte en afplatte. Pas toen we de poten met draad naar elkaar trokken, om zo de bogen als het ware te spannen, kregen we een fatsoenlijk dak van beslist niet onredelijke stabiliteit. Het was nog steeds makkelijk uiteen te nemen. In onderstaande foto zijn een 240 latjes en een 500 kopspelden verwerkt. De bouw van dit model (door Guido) vergde enkele uren, de demontage (door Alex) slechts circa 20 minuten.
Zou je dit model in werkelijkheid willen opbouwen, met staven van circa 3 meter lengte, dan zou de hoogte in het midden ook circa 3 meter zijn; de buitendiameter komt dan op ongeveer 18 meter. Je hebt in totaal een kleine 800 meter aan staven nodig ....


Het was een prachtig onderzoek. Guido boorde op z'n minst 4x240=960 gaatjes. De eindconclusie moet echter luiden, dat het idee in de praktijk niet echt toepasbaar is. We blijven dus op zoek! Naar de top van deze pagina