Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Inspiratie


Spelen met vuur


Er zijn kunstenaars die van vuur nooit genoeg krijgen. In de smederij en in de gieterij wordt bijna aan de lopende band met vuur gespeeld, maar dat is hen niet voldoende. Ze willen meer en zodoende kwam het tot het volgende experiment.
Op een oude zijwand van een gesloopt dressoir werd eerst met acryl een vlammenbeeld geschilderd. Dat gaf geen warmte en voldeed dus niet aan de zo heftig beleefde behoefte. Vervolgens werd de onderrand van het lange paneel dichtgesmeerd met klei, waarop een kroes gesmolten aluminium werd uitgegoten. De verwachtingen waren hoog gespannen, maar wat er gebeurde? Eigenlijk helemaal niets! Ten einde raad besloot de kunstenaar, een paar flinke scheppen gloeiende steenkool op het lange paneel te deponeren. Je ziet ze hier liggen gloeien en vlammen. Zo op het oog gebeurde er alweer niets. De kunstenaar ging zich binnen troosten met een kop koffie. Vijf minuten later werd hij gealarmeerd door vette rookwolken die voor de ramen voorbij kwamen drijven.


Het vuur had zijn kans schoon gezien en het paneel was druk doende in vlammen op te gaan.
Met een fikse emmer water was de brand gauw geblust. Je ziet hier de natte resten van het vuur; de effecten van het branden zijn nog niet zichtbaar.
Zo zag het paneel er na het verwijderen van de natte troep uit. Een prachtig verkoold houtoppervlak, in het hart geheel doorgebrand. Het opgegoten aluminium had niet onder het vuur geleden. Naar de top van deze pagina