Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Projecten


Blind zien


Dit project werd gestart door de bij deKunstClub.nl aangesloten blinde beeldhouwer George Kabel. Hij zond de volgende mail:


In het najaar van 2010 organiseert de Stichting Kubes (kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden) een tentoonstelling van kunstwerken rond het thema "toegankelijkheid". De exposanten zijn alle blind of slechtziend. De werken worden geëxposeerd in de verlichte ruimte van het Muzieum. Ik heb een plan voor een installatie gemaakt van of met de duizenden CD's met gesproken boeken en tijdschriften die ik thuis heb. Ik wil graag klankborden met andere kunstenaars en ik denk dat ik straks ook praktische hulp nodig zal hebben bij het echte bouwen. Zoiets doe je niet uitsluitend op het gevoel. Heeft iemand belangstelling?

We legden deze vraag voor aan de hele club en twee man reageerden bijna per omgaande, Marie Lexmond en Hans Jansen. Alex was ook heftig geïnteresseerd en zo ging dus het projectgroepje van start. Later zijn er ook anderen bij dit project betrokken geraakt. Bij de eerste kennismaking werd besloten, met onderzoek te beginnen. Dat gebeurde deels op brainstorm-manier (alles noteren wat er spontaan opkomt, pas later gaan strepen). En deels op de klassieke manier: min of meer gericht (enigszins op de bonnefooi) zoeken naar ongestructureerde informatie in bestaande bronnen. Uit het vergaarde materiaal zal (geleidelijk of als een bliksemschicht bij heldere hemel) een ingang (moeten) komen voor de volgende fase.


Motto: ik ben blind voor ....


Hoe kijkt een blinde door de vensters van de ziel? Hebben die glas? Zoja dan stoot hij zijn vingertoppen in plaats van zijn kop ....
Een blinde te kijk zetten = zoiets heb ik nog nooit gezien
Blind typen = blind vliegen( )de vingers over het toetsenbord
Verblindende verbeelding versus verblinde verbeelding


Motto: wel of niet ontploft ....


Blindnagel = klinknagel die maar van één kant op z'n kop geslagen kan worden = "plofnagel" = Duitse uitvinding, in de steel van de klinknagel zit een kleine lading explosief die electrisch of door verwarming tot springen wordt gebracht
Blindganger = blinde voetganger = kennelijk uiterst explosief
Blinde vlek = gat in het zien = bomkrater in het netvlies
Blind vertrouwen = schokkend


Motto: explosies zijn niet altijd negatief!


Blindproeven (in dit geval een whisky van het merk Craigellachie van 15 jaar oud) = Fruitige explosie in de mond; nagellak, etherisch en fruit; lichte rubbergeur, die evolueert naar appelsien; rubber komt nog beetje terug in de afdronk; na een tijdje rozewater in de neus.
Blind date = mijn hart staat op springen


Motto: (blind) tegenaan gelopen


Blinde muur = basis voor kunst
Blinddruk = gedrukt zonder inkt, met een hoogdrukvorm zoals een cliché = alleen een blank relief in het papier gedrukt = veel gebruikt op boekomslagen


Motto: 't loopt in de kijker

een visie ontwikkelen = visionair = géén kokervisie!
ja kijk 's hier
in aanzien staan
een nieuwe vista = zicht( )weg
eens kijken of we wat zien
weg( )kijken
"kijken is kopen" = veelkijkerij = consumentisme
je moet kijkgeld betalen!
uitgebluste blik
een vurig(e) blik werpen op = als blikken konden doden = wie werpe de eerste blik? = hij die zonder ogen is werpe de eerste blik = blikkerende ogen = flakkerende ogen
te kijk zetten = te kakken zetten
dat is dan bekeken!
iemand naar de ogen kijken
bezwijken onder het bekijken
kijk toch uit man!
haar prachtige blonde kijkers
in elk opzicht een zichtzending
omzichtig = opzichtig = op zicht
opzichter = wat beoogt hij? = hij heeft z'n oog laten vallen op = hij heeft een oogje op = hij beoogelt haar (naar analogie van Google; er bestaat trouwens een Duitse term beäugeln = to ogle, to make eyes at)
dat loopt in het oog
heeft u een ogenblikje? een blikje ogen?
't was ernstig afzien
uitzichtloos
oogopslag = welverdiend! = oogmagazijn
ogenschijnlijk .... shining eyes
oogcontact = blindenvereniging
(uit) het zicht verliezen


Een blind vertrouwen in de techniek?


Gelezen (maart 2009):

De alom bekende blindenstok zal uit het straatbeeld verdwijnen. De TU Delft en de stichting I-Cane hebben een blindenstok ontwikkeld met ingebouwd navigatiesysteem en een voelpijl die dienst doet als richtingaangever. In de intelligente blindenstok zitten sensoren die ervoor zorgen dat de gebruiker aan de hand van een beweging in zijn handpalm weet waar hij heen moet, om bijvoorbeeld obstakels en gaten in de weg te vermijden. I-Cane stelt dat mensen met goed zicht onderweg allerlei elektronische snufjes kunnen gebruiken, terwijl blinden en slechtzienden nog altijd zijn aangewezen op de huidige blindenstok zonder technologie.

Een blik in de toekomst I


Er zou een nieuwe uitvinding gedaan moeten worden: een kijkapparaat ("mijn oogjes"). Naar analogie van het hoorapparaat, door gebruikers vaak "mijn oortjes" genoemd (in de zin: "ik heb m'n oortjes niet in"). Op straat zou je dan zomaar kreten kunnen horen als: "ik ben mijn oogjes vergeten" of "ik heb m'n oogjes niet op" of "ik ben m'n oogjes kwijt" of "ik heb m'n oogjes niet in mijn zak!".


Een blik op de toekomst II

Kan een blinde tot inzicht komen? Kan hij om inzage der stukken vragen? Worden ze dan opgelezen voor hem? Kan (of moet) hij er blind op vertrouwen, dat de hulpogen de waarheid vertellen? Is Vrouwe Justitia dáárom geblinddoekt? Kan de blinde zekerheid krijgen door het interpreteren van stem, gelaatsuitdrukking en lichaamstaal? Op het gehoor en op de tast, zonder blik op de spreker? Of is er een leugendetector nodig, die net als de voetgangerslichten bij een oversteekplaats sneller of langzamer gaat tikken? Een soort medemens-oprechtheids-sensor.


Een blik op de toekomst III

Een snel te programmeren ("af te richten") mechanisch/electronische geleidehond zonder instincten en gevaarlijke speelsheid .... een groeiend en zelflerend knoopwerkje van neuronen?


Een blik op de toekomst IV

Een electronisch sprekende Tom? Mét oorknop, om het apparaat in 't omgevingslawaai goed te kunnen blijven horen .... Koppel deze functie aan het voor blinden vertrouwde oplezen van ASCII-tekst. De straat op met een laptop pontificaal aan een draagriem voor de buik of liever net als een boombox/ghettoblaster op de schouder aan het oor meegedragen? Op momenten dat er geen informatie gegeven hoeft te worden, kan er een gezellig muziekje uit spetteren. Tom krijgt een ingebouwde uitermate gedetailleerde kaart van de eigen omgeving - die de blinde zelf kan bijwerken. Naar de top van deze pagina