Naar de Startpagina

 Webmaster 
     Terug naar de overzichtspagina

Diepere gronden - 2 maart t/m 27 april 2008 Deze tentoonstelling is voorbij
Over de kunstenaars


Gerrerde Abelmann (NL) werkt in drie verschillende technieken: textielobjecten van natuurzijde in applicatietechniek, olieverfschilderijen en pentekeningen. Haar werk is gestileerd figuratief van karakter met een surrealistische inslag en kent als dominante thema's de natuur alsook de mens in allerlei verschillende situaties of aan elkaar tegengestelde gevoelens, zoals macht / onmacht, hoop / wanhoop, overpeinzing en berusting. Daarnaast zijn haar reizen door verschillende culturen (de Arabische wereld en de klassieke oudheid) steeds terugkerende onderwerpen. Zij woonde en werkte 13 jaar in Marokko, woont en werkt nu weer in Nederland.


Gerry van Denken (NL) gebruikt uiteenlopende materialen en technieken in haar driedimensionale werken. In deze tentoonstelling is zij vooral bezig met papier. Haar werken ontstaan meestal in een spannend en intensief proces, dat start met het verzamelen van documentatie, en dat via talrijke experimenten en modelschetsen leidt tot de definitieve uitvoering. De ene keer bepaalt het materiaal het onderwerp, de andere keer is het juist andersom. Meestal is haar kleurgebruik fris, vrolijk, fel en opvallend. Kunst dient haar als communicatiemiddel, zij wil de kijker verleiden, eens op een andere manier te kijken om hem "als vanzelf" te doen glimlachen.


Annet Verplanke (NL) schildert magisch-realistisch. Zij stelt de (diepere) betekenis van een schilderij centraal. Schilderen is voor Annet als het vertellen van verhalen. Elk schilderij is het resultaat van een intensief proces, waarbij het verhaal dat het schilderij zal vertellen groeit uit alledaagse dingen als afbeeldingen in kranten en tijdschriften. Zij combineert zulke afbeeldingen en speelt met de betekenissen ervan. Hieruit ontstaat gaandeweg een verhaallijn. Vervolgens gaat zij op zoek naar de emotie en atmosfeer die zij in het schilderij wil leggen. Die diepere betekenis wordt met een combinatie van compositie, kleur en contrast vormgegeven.


Gerda van de Woestijne (NL) vormt in verschillende technieken keramische objecten die gevarieerd met glazuur bewerkt en gekleurd zijn. Herhaling van dezelfde hoofdvormen karakteriseert haar werk. Haar keramiek toont menselijke trekken, een silhouet van een hoofd, ogen. In combinatie met meer abstracte vormen krijgen de objecten een wat surrealistisch karakter. Het idee van herhaling van vormen, die toch steeds iets van elkaar verschillen, en die in een bepaald ritme worden geplaatst, ontleent zij aan de natuur. Daar tref je immers deze elementen ook aan. Naast keramiek toont Gerda ook een aantal snelle naaktmodel-schetsen in potlood en houtskool.GeŽxposeerd werk


Gerrerde Abelmann
Gerry van Denken
Annet Verplanke
Gerda van de Woestijne

Uit het persbericht

In deze uitnodigende tentoonstelling ontmoeten vier qua achtergrond en oeuvre zeer verschillende kunstenaressen elkaar. Zij lieten zich inspireren door bronnen als natuur, cultuur en mensen≠verhalen. In de getoonde werken ontmoet abstract figuratief, ontmoet magisch realisme surrealisme. Zowel twee- als driedimensionaal. In allerlei vormen, materialen en kleuren. Vanuit uiteenlopende invalshoeken gezien.


Juist door zijn verscheidenheid daagt de expositie de bezoeker uit, zelf te zoeken naar de relaties en verbanden tussen de werken. Om zo de "diepere gronden" van deze kunstenaressen voor zichzelf bloot te leggen.Flyer


 Naar de top van deze pagina